5 начина да се превърнеш в генератор на брилянтни идеи

5-nachina-da-stanesh-generator-na-idei

„Великите идеи предхождат великите постижения!“

Нашия живот е плод на идеи, които сме приели за истина! Ако сме доволни или недоволни от нещо, със сигурност връщайки се назад във времето ще можем да открием идеята, която е поставила началото на това, което днес е факт.

Много често ние виждаме определени постижения, на които се възхищаваме и се чудим как всичко това се е случило. Всеки успех в живота, бизнеса или взаимоотношенията е плод на идея, която е вдъхновила някой да започне и е поддържала ентусиазма му да я завърши.

За да произведем брилянтни идеи е необходимо да се измъкнем от мисленето за едни и същи неща всеки ден и всеки час. Звучи лесно, докато не се захванем за работа. От личен опит знам, че не е важно как ще започнеш, а да имаш цел и да постоянстваш в стремежа си да я постигнеш.


Сега ще споделя 5 начина да стимулирате мисълта си за добри идеи:

1. Запази си време за наблюдение!

Веднъж на седмица за час или всеки ден по няколко минутки наблюдавайте процеси, хора или всичко, което по някакъв начин ви вдъхновява и интригува. След това си задайте въпроса „защо“. Не търсете конкретен отговор за всичко, тук по-важното е, че стимулираме нашия мозък да мисли различно.

2. Чети повече книги на различна тематика!

Нямам предвид романи, а литература, която е образователна. Може би няма по-силен извор на идеи от книгите. Много често, когато имам нужда от нова идея и вдъхновение, просто хващам нова книга и сякаш се отваря съвсем нов хоризонт.

3. Мисли наопаки!

Ако усещаш, че не можеш да измислиш нищо ново, подходи по нов начин. Обърни нещата с главата надолу, извади някои елементи, внедри нещо нестандартно, подобри каквото можеш, пренареди всичко и ето ти нова идея.

4. Задавай си нестандартни въпроси!

„Ако можех да говоря с най-мъдрия човек на света, какъв съвет и каква идея би ми дал той за конкретната ситуация?“

„Ако най-успешният човек на света беше на мое място, какво би направил?“

„Как бих се почувствал, ако вече съм открил най-брилянтната идея и съм я приложил в живота си? Коя е тя?“

5. Записвай си!

Интересно е, че „дори най-острият ум е по-глупав от най-тъпия молив“. Толкова често се случва да забравяме идеите, които са ни хрумнали. Затова умните хора си ги записват!

Доказано е, че човек може да се фокусира върху ограничен брой информация в единица време. Записването на множество идеи в дневник, на лист хартия или на отделни малки листчета ни помага да поддържаме осъзнатост върху повече фактори наведнъж. Така можем да мислим критично и да стимулираме творчески въображението си в желаната от нас посока.


Още статии като тази прочети ТУК: 

Как да бъдеш най-добрата версия на себе си?

Как да повишиш продуктивността си?

Как да преодолеем всяка криза?

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *