Колко цели мога да постигна през 2018?

celi-2018-godina

„Две дини под една мишница не се носят“ гласи народната мъдрост, но това не важи за целите.  Как така?

Всеки човек поне веднъж в живота си е бил устремен към дадена цел, която или не е била истински значима за него, или той не е имал правилен мотив, за да я постигне. И в крайна сметка е акустирал на мисли от рода на „Все още не съм готов!“, „Май ми е рано за това!“, „Този път нямам късмет!“.

Със сигурност има хора, обстоятелства и множество фактори, които са извън нашия кръг на влияние, но в крайна сметка волята, стремежите, желанията и действията ни винаги се оказват по-силни.

В началото на годината споделих един цитат, който много харесвам: „За ума четенето е това, което са упражненията за тялото.“ Ако имам за цел да прочета десет книги тази година просто защото знам, че е полезно и това означава да чета всеки ден по един час най-вероятно ще има дни, в които въобще няма да ми се чете. Това ще ме демотивира и се започва една спирала, в която все по-малко чета и все по-трудно дори отварям книга.

Как да процедираме в тези моменти? Никога не е късно да се запитаме един от най-важните въпроси, а именно: Каква е  причината да искам тази цел? И какви са най-дълбоките ми мотиви за постгигането и?“.

Ако знаем своето „Защо“ винаги ще намерим най-подходящото „Как“!

В четенето на книги основният ми мотив е да прогресирам всеки ден във всяка област на моя живот. Вместо да чета една книга по един час, аз чета десет книги по една страница на ден. Това ми отнема 15-20 минути, но най-важното в този процес е да взема едно нещо от всяка книга днес и да го приложа в живота си.

Да се върнем на заглавието. Можем да постигнем колкото си искаме цели, стига да сме напълно осъзнати за значението и смисъла, които имат те в живота ни. Ако всеки ден преди да се запътим към поредната цел се запитаме „Защо?“ и „Какъв е мотивът ми?“ със сигурност ще имаме по-голям успех в процеса на реализирането й.


Още статии като тази прочети ТУК: 

Глупаво ли е да се надяваш?

Кое е по-силно: мечтата ти или миналото ти?

Да работя на макс или да живея на макс?

5 сигурни стъпки към успеха

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *