Кога за последно направи осъзнат избор?

osaznat-izbor-cel-reshenie

Случвало ли ти се е да си изправен пред важен избор? Толкова голям и значим, че имаш усещането, че целият ти живот ще се промени след него. И започваш да умуваш. Започват безсънните нощи и големите дилеми.

След като загубиш определено време, осъзнаваш, че не си измислил кой знае какво. Това е чудесно! Ако можехме да измислим всичко, най-вероятно нямаше да има нужда да взаимодействаме със заобикалящата ни среда! Затова аз лично следвам принципа „мисли малко – действай много“!

Къде отиде интуицията в цялата картинка?

100% от хората притежават интуиция, но малко от тях я следват съзнателно и са се научили, че тя винаги ни води в правилните пътеки. Ако за момент изследвам предходните ми решения ще стигна до извода, че интуицията винаги ме е водила в правилната посока. Добавям и първото впечатление и всичко си идва на мястото. То е като бързо съхнещ цимент. За хилядна от секундата се случва нещо и вече имаме определена нагласа за конкретната ситуация.

Нека да разгледаме за момент липсата на избор. Сещате ли се за хора, които дълго време не могат да направят избор за определена ситуация в живота си – важна или не. Как бихте ги описали? А ако нашето поведение е било такова, какво ли впечатление сме оставили в другите?


Ето няколко насоки за осъществяването на осъзнат избор:

1. Каква е причината да правя този избор?
2. По какъв начин съответния избор ще повлияе на начина, по който се чувствам?
3. Ако не направя избор къде ще съм след една година, шест месеца или още другата седмица?
4. Кой ще бъде засегнат или облагодетелстван от избора ми освен мен?
5. По какъв начин ще повлияе на ценностите ми съответният избор.
6. Как изглежда алтернативата на избора, пред който съм изправен днес? Кои са предимствата и недостатъците й?

В крайна сметка ние или правим осъзнати избори или се примиряваме с всичко онова, което някой вече е избрал за нас. Само единият модел носи със себе си чувството за свобода, а за целта е необходимо да поемем пълна отговорност. Само по този начин ще излеем стабилна основа в нашия живот.


Още статии като тази прочети ТУК: 

Кое е по-силно: мечтата ти или миналото ти?

Да работя на макс или да живея на макс?

Колко цели мога да постигна през 2018?

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *