Как да си почиваме най – ползотворно, според това какъв модел човек сме


💥За пръв и последен път пиша по политически въпроси, тъй като днес бих искал да ви споделя какво означава „Аз моделът на вътрешният парламент“.

🍹 Както знаем, празниците наближават и всеки от нас започва да мисли за почивката си, нали? В този период успяваме ли обаче да се насладим на свободното си време и истински да отпочинем? За мен например е предизвикателство бързо да превключа на режим „спокойствие“ и да се отпусна, както и да се настроя на вълна „приятно време със семейството” и „забавления”. А при вас как е? Всеки е индивидуалност, нали така? Нека например си представим, че нашият вътрешен свят прилича на парламент, в който членуват шест партии. Това са шест типа поведенчески динамики:
1. 🧡Чувствителна партия
2. 🏎Активна партия
3. 🥳Креативна партия
4. 📒Ценностно-ориентирана партия
5. 🔣Аналитична партия
6. 🪐Тиха (фантазираща) партия
🤔Всъщност, във всеки от нас се откроява една управляваща или коалиция от няколко партии, в зависимост от нашия темперамент, характер, опит и среда, в която сме израснали. И за да не пропуснем да се насладим и да отпочинем подобаващо по време на празниците, нека открием коя е нашата водеща партия. За целта се замислете какъв е подхода ви към ежедневните задачи, стресови ситуации и взаимоотношения.
1. Чувствителната партия се стреми към свързване и взаимодействие с хора.
2. Активната партия например е насочена към активност и действия. Характеризира се с гъвкавост и методичност.
3 .А хората от креативната партия се отъждествяват с жизненост, игривост, хумор и креативност в своите ежедневни задачи, работа и взаимоотношения.
4 .Ценностно-ориентираните хора наблягат над мисленето, основано върху ценности.
5 .А аналитичните, се ръководят от събиране на факти и информация, за да достигнат до същината на нещата.
6 .Хората от тихата партия от своя страна, наблюдава всичко от” втора линия”. За тях спокойните моменти са най – специални. В тях те имат възможността да фантазират.
⭐️Коя е вашата е водеща партия или коалиция? – По време на празниците всеки един от тези „шест ритъма на сърцето“ си почива по различен начин.
1. Чувствителният модел хора релаксират най – добре в подходяща атмосферата, която стимулира сетивата им. Ако сте от тях, може да се отпуснете, като – намалите или увеличите светлината в стаята, намалите шума, запалите ароматизирана свещ, подредите стаята или бюрото си или си приготвите любимата гореща напитка – чай, кафе, шоколад. Добре би ви се отразило и да излезете с колеги и приятели на спокойна разходка вечер, сред природата.
2. За активният модел хора обаче, е много важно да се състезават и те трудно съумяват да разпуснат от динамичното си ежедневие. Ако сте от този тип, ви съветвам – спрете да мислите за процеси и задачи и освободете съзнанието си от всичко това, което ви стресира, натоварва и ви носи неудовлетворение. Вместо това, поговорете с близки за вас хора, но не за своята работа, задачи и отговорности, а за нещо по – приятно, например за това какви са вашите мечти, копнежи и желания.
3. Креативните хора ценят най – много радостта и жизнеността. Затова, ако сте от тях, планувайте всеки един ден, в който почивате да бъде изпълнен с интересни преживявания и различни хора, понякога дори и непредвидени. Това би ви заредило. А какво, ако се постараете да запазите тази динамика и след празниците, когато се завърнете към работният си процес? Опитайте се да избягвате еднообразието и променяйте всичко, което подлежи на промяна. Бъдете креативни!
4. При ценностно-ориентираният модел хора всичко опира до ценностите и до това как те могат да направят разликата в живота на другите хора. Ето защо, ако сте от тях, добра идея е по време на празниците да си направите една ретроспекция на изминалите значими за вас събития. Припомнете си своятя лоялност, издържливост и устойчивост в трудните ситуации и как те са повлияли на хората около вас. Друга добра идея е да направите таблица на силните страни от характера на хората, с които работите и на слабите, които биха могли да им изиграят лоша шега. А след празниците да представите тази таблица на колегите си и да им помогнете да подобрят постиженията си.
5. Хората, с управляваща аналитичната партия събират огромно количество информация от книги, интернет и статии и изготвят своя „Перфектен план за почивка”, но сякаш все нещо ги проваля и те остават неудовлетворени. Моят съвет е – оставете половината от плановете си за друг ден и се опитайте да се насладите само на на едно или на две от нещата, които се получават добре!
6. Тихите, спокойни и фантазиращи хора пък, си почиват най – добре, когато се усамотят на релаксиращо място, далеч от телефони, компютри и шумотевица. За да си починете, дайте си време и пространство да пофантазирате насаме със себе си или в компанията на някой, който е със сходни на вашите възгледи.
😃За да се чувствате винаги добре, не забравяйте да почивате по най – добрия за вас начин и да си доставяте много приятни емоции! Това важи дори и за времето след празниците.
Ако статията ви е била полезна, бихте могли да я споделите, за да достигне до повече хора!
Цветан Чанев
Facebook Comments