Как да преодолеем всяка криза?

lichnostno-razvitie-kriza

Някой беше казал, че или сме в криза или тъкмо излизаме от една и влизаме в друга. Съгласен съм с това твърдение! Много често ние дори не разбираме каква е причината за определен дискомфорт в живота ни – просто не сме наясно кои са основните области в живота, върху които е необходимо да работим постоянно. А те са:

1. Нашите взаимоотношения
2. Физиката ни
3. Развитие на бизнес (кариера)
4. Финансовата сигурност
5. Ценностите и нормите

Всеки човек е изградил определен модел, по който ръководи живота си и в съответния модел има ясни приоритети. Например акцента на голяма част от хората в днешно време е върху финансите и развитие на бизнеса и кариерата, което е разбираемо. Но нужно ли е ако временно има предизвикателство в някои от тези области, ние да възприемаме живота така сякаш нищо не е наред. Не мисля! Можем да се обърнем и насочим вниманието си към другите области, от които да почерпим ресурси. В конкретния случай – че сме здрави, способни, че имаме нужните контакти и че сме достатъчно стойностни като хора, за да произведем по-голям резултат в сферата, в която преживяваме трудност.

Всяка криза е и възможност! Най-неизгодният начин да се позиционира човек в момент на криза е да си самовнуши, че такава не съществува. Защо обаче симптомите продължават да са на лице и да показват, че нещо не е както трябва? Ние живеем живота си сякаш нищо особено не се е случило – постоянните неразбирателства, загуба на работа или перманентен спад в бизнеса се превръщат в нещо нормално. Единственото, което крепи човек в тези моменти е останал запас от ресурси, чрез които може да „закърпим положението“. Ако продължаваме да отлагаме осъзнаването на истината, в един момент нищо чудно кораба да се сблъска с невидимия айсберг.


Къде е ключът за бараката? Кои са конкретните стъпки, които можем да предприемем, за да преодолеем всяка криза?

1. Изпробвай всяка стратегия, която е работила за теб в подобни ситуации. Всеки човек първо се насочва към хората, подходите, инструментите, които са му помагали винаги когато е изпитвал предизвикателство.

2. Ако никоя изпробвана стратегия не проработи, не се отчайвай и не се прави, че няма криза. „Забравянето“ и липсата на гласност спрямо конкретен проблем не го разрешават! Трудно бихме се справили с нещо, което се правим че не съществува. Удобно е да обвиняваме хора и фактори извън нашия кръг на влияние, но това също не помага.

3. Признай си, че има криза и поеми пълна отговорност за преодоляването й. Погледни ситуацията по нов, градивен начин. Оцени кризата като възможност да реализираш конструктивна промяна в живота си. Отговори си на въпроса: „Ако днес съм на 70 и пиша книга за моя живот, какво бих искал моите внуци да научат за този момент от живота ми?“ и се захвани за работа. Работи върху всичко, което е в твоя кръг на влияние – твоите мисли, твоите действия, твоите избори, твоето бъдеще.


Още статии като тази прочети ТУК: 

Как да превърна ума си в своя най-добър помощник?

Какво поведение демонстрирам и как другите ме възприемат?

Кое е по-силно: мечтата ти или миналото ти?

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *