Как да превърна ума си в своя най-добър помощник?

kak-da-prevarna-mozaka-si-v-nai-dobar-priatel

Когато видим айсберг, всъщност виждаме една много малка част от него. Едва 10% от айсберга са над водата, останалите 90% са под вода, невидими за нас.

Хората са по същия начин! Това, което виждаме, е само това, което те искат да ни покажат или това, което неволно показват. Останалото е скрито за нас – неща като миналото, предразсъдъци, предубеждения, преживявания, парадигми и възприятия.

Когато нова информация влиза в ума, преминавайки през „повърхността на айсберга“ надолу към останалите 90%, тя преминава и през всички предразсъдъци, предубеждения, страхове, парадигми, модели на мислене и поведение, предишен опит и пристига до ума като съждение.

Ние хората сме изключителни създания – можем да мислим по определен начин и да размишляваме напълно автоматично. До голяма степен това ни помага да не прегряваме. Създаваме си модели на поведение, в които реагираме изцяло на емоционално ниво, без дори да се замислим. Добрата новина е, че можем да актуализираме тези модели чрез осъзнати избори.


Ето 3 семпли стъпки, които да следваме, за да превърнем ума си в своя най-добър помощник:

1. Създай вдъхновяваща визия за живота си

Ако нямаш мечта, най-вероятно несъзнателно работиш за мечтата на някой друг. Ако е необходимо отдели цял уикенд, за да си отговориш на въпроса: „Какво точно искам от живота?“. Горещо препоръчвам да си създадеш табло на мечтите, на което да закачиш мотивиращи снимки описващи по най-добрия начин визията за живота ти.

2. Грижи се да имаш перманентна позитивна нагласа

„Дали вярваш, че ще стане или вярваш, че няма да стане и в двата случая си прав!“ – Хенри Форд

Така или иначе ни се налага да мислим, по-ефективно е да мислим позитивно. Нагласата е 50% от успеха!

Всеки ден отделяй по 2-3 минути сутрин, за да се фокусираш върху таблото на твоите мечтите и да размишляваш върху тях. Ако се появят негативни мисли, просто ги отбележи – няма нужда да се ядосваш или да се упрекваш. Пусни ги да отминат и се фокусирай върху мечтите и целите ти отново. Бъди постоянен! Това ще изгради характера ти!

3. Потърси и открий съмишленици

Това са хора, които също като теб искат да имат превъзходен живот. Ако се налага намали времето, което прекарваш с негативно настроени хора без мечти и цели. Изключително важно е в период на позитивна промяна да има хора, които да те подкрепят и да потвърждават чрез поведението и отношението си, че си на прав път.

Ако има хора около теб, които вече са успели да превърнат ума им в свояй най-добрия помощник, потърси ги и коментирайте какво и как се е случило, за да постигнат тази победа. Всяко едно менторство е от огромно значение в такива моменти.


Още статии като тази прочети ТУК: 

Какво поведение демонстрирам и как другите ме възприемат?

Кое е по-силно: мечтата ти или миналото ти?

Да работя на макс или да живея на макс?

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *