Какво поведение демонстрирам и как другите ме възприемат?

povedenie-razgovor

Случвало ли ви се е да направите нещо и след това да се чудите защо въобще сте го направили! 100% от хората не са напълно осъзнати за действията и влиянията, които тези действия пораждат в ежедневието.  И въпреки това вярваме, че винаги сме прави!

Нашето поведение се влияе от множество фактори – обективни и субективни. Колкото по-наясно сме с начина, по който ни влияят те, толкова по-адекватни модели можем да изградим, за да изразяваме по най-автентичен начин чувствата, мислите и емоциите си. Това не е лесна задача!

Преди време бях „оплескал“ една ситуация и един мъдър човек ме посъветва следното: „Вземи един празен лист хартия и го раздели с вертикална линия на две. Горе вляво напиши „Какво направих?“, а вдясно „Какво стана?“. Сега започни подробно да описваш всеки детайл на ситуацията. Включи мисли, емоции, действия, мотиви и дори възприятието на другите хора, участвали в ситуацията. Опитай да опишеш различни гледни точки.“

Ако знаем, че можем да избираме нашето поведение, как бихме го променили? Често срещам хора, които копират чуждо поведение, мислейки си че са по-значими по този начин. Голяма заблуда! Никой не може да е автентичен, копирайки друг човек. Това не само обезстойностява копиращия, но може да изглежда смешно от страни. Ползата е никаква.

Ако искаме да оставим позитивна следа, е нужно да сме автентични. Да сме проактивни в създаването на поведение, изтъкано от нашите принципи, морал и социални норми. По този начин ще добавим уникална стойност на обществото без да ощетяваме другите от  тази възможност.

Нека се замислим за момент – кои са ситуациите, в които сме демонстрирали поведение, с което не се гордеем? Ако можем още веднъж да изживеем тези моменти, какво бихме направили различно? Какъв поведенчески модел искаме да планираме, когато отново попаднем в подобна ситуация. Това ще произведе ли различен резултат? Този резултат приближава ли ме до целта ми?


Още статии като тази прочети ТУК: 

Кое е по-силно: мечтата ти или миналото ти?

Да работя на макс или да живея на макс?

Колко цели мога да постигна през 2018?

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *